Blue Flag
Railroad Blue Flag Protection: FRA Rules, Equipment & Compliance
Frequently Asked Questions About Blue Flagging
What does blue flagging mean in railroading?
Blue flagging means displaying a blue signal — typically a blue flag or blue light — to protect workers who are on, under, or between railroad equipment. Under FRA 49 CFR Part 218, the flagged equipment may not move until the employee who placed the flag removes it.
Who can apply and remove blue flags?
Under 49 CFR Part 218, blue signals are placed by, or under the direction of, the workers they protect. Only workers of the same craft or group who placed a blue signal may remove it. A supervisor, another crew, or another department cannot remove a blue flag they did not place. That removal chain is the core of blue signal protection: the people working on, under, or between the equipment control when it comes off.
What color are railroad blue flags?
Blue flags used for railroad worker protection must be blue — specifically, a shade that is clearly distinguishable from all other signal colors in the railroad environment. FRA requires they be visible to any employee who might move the protected equipment.
Does OSHA or FRA regulate blue flagging?
FRA regulations (49 CFR Part 218) govern blue signal protection for railroads under FRA jurisdiction. OSHA does not generally have jurisdiction over railroad operations covered by FRA, though OSHA’s General Duty Clause may apply in some cases. Transit agencies not covered by FRA typically operate under OSHA 1910 general industry or 1926 construction standards.
How long does a blue flag have to stay displayed?
A blue flag must remain displayed for the entire time any employee is protected by it. There is no time limit — the flag stays up until the employee who placed it removes it, regardless of how long the work takes.
What is the penalty for violating blue flag rules?
FRA civil penalties for blue signal violations can reach $29,906 per violation (current indexed rate). In accidents involving fatalities or serious injury, additional criminal liability may apply. Railroads also face potential FELA claims from injured workers.
Can you use blue flags in a locomotive shop or roundhouse?
Yes. 49 CFR §218.25 specifically addresses stationary on-track equipment at shops, roundhouses, and repair facilities. Blue signal protection is required whenever an employee is on, under, or between equipment in these locations — whether on a live track or in a pit. For indoor bays, Blue SteelCo manufactures the SH10401M magnetic in-house blue flag with a 40″ staff that mounts directly to rolling stock or shop fixtures.
What must the worker-in-charge do after blue signal protection is applied?
Railroad operating rules built on 49 CFR Part 218 require the worker-in-charge to conduct a job briefing with every worker under that protection before work begins. The briefing covers what equipment is protected, where the blue signals are displayed, how access is controlled, and when protection will be released.
Can blue flags be shared across departments or crafts?
No. Blue signal protection is specific to the craft or group it protects. Each craft or group working on, under, or between rolling equipment establishes its own protection, because only the group that placed a signal is authorized to remove it. One department working under another department’s blue flag breaks the removal chain, and the protection no longer covers them.
When is a blue light required instead of a blue flag?
A blue signal must be clearly distinguishable day and night. During daylight a blue flag serves as the signal. At night, or wherever visibility is reduced, an illuminated blue light is required. Many facilities pair flag and light so protection never depends on lighting conditions. Blue SteelCo builds blue signal light mounts for this pairing.
What is the difference between a standard and high-wind blue flag?
A standard blue flag (SH10400M) uses a solid signal panel on an aluminum staff and is designed for normal yard conditions. The high-wind model (SH10050CM) replaces the solid panel with two perforated panels that let wind pass through while maintaining visibility. The SH10050CM is built for exposed yard locations — staging areas, fueling tracks, and open right-of-way — where sustained winds knock down standard flags.
What makes a blue flag or sign holder FRA-compliant?
The FRA does not certify or approve blue flag brands. Compliance under 49 CFR Part 218 is functional: the signal must be clearly distinguishable as blue, displayed at the required locations, and remain visible for as long as workers are protected. In practice that means the flag and its holder must stay upright and visible in real yard conditions, including wind, weather, and vibration. A holder that drops or hides the signal during service is the compliance risk, whoever makes it.
Does Blue SteelCo make red flags for fueling operations?
Yes. Blue SteelCo also manufactures red flags used during fueling operations to signal that equipment must not be moved. Contact us at 800-377-2109 or request a quote for red flag products.
How do I order blue flags from Blue SteelCo?
Call 800-377-2109 for pricing and lead times on standard (SH10400M), high-wind (SH10050CM), and magnetic in-house (SH10401M) blue flags. Custom configurations — modified staff length, alternate mounting, carrier-specific specs — are available on request. Blue SteelCo ships from the USA.

